Aktív idősödés mindenkinek

Smart Seniors

Véroxigénszint mérés a koronavírus fertőzött betegek kezelésében

2020. december 14. - Smart Seniors

Kipróbálási fázisba lépett egy olyan új hazai fejlesztésű rendszer, amelynek segítségével a háziorvosok megfigyelhetik az otthoni karanténban lévő koronavírusos betegeiket.

Az E-Med4All Europe Kft. által fejlesztett rendszer alapját egy véroxigénszintet mérő eszköz képezi, mely egy telefonos applikáció segítségével adatokat szolgáltat az otthon fekvő beteg véroxigén szintjéről a háziorvosnak, aki így megalapozottan dönthet arról, hogy betege kórházi kezelésre szorul e vagy sem.

A kísérlethez az operatív törzs 180 eszközt biztosít háziorvosok számára.

 000_1tl3xe-1024x683.jpg

A projekt jelentőségét az adja, hogy a vírusfertőzés hatásaként a véroxigénszint kritikus szintre csökkenhet, ami az eszköz segítségével jelezhető, így a beteg időben megfelelő orvosi ellátáshoz juthat.

A rendszer későbbiekben nem koronavírusos betegek kezelésében is használható.

Nyelvtanulás online idős korban

Egy idegen nyelv tanulása számos előnnyel jár. Javítja, frissen tartja a memóriát és kognitív képességeket, segítheti új barátok szerzését és lendületet adhat egy hobbi vagy más szabadidős tevékenység új szintre juttatásának.

dictionary-languages-learning-foreign.jpg

Nem számít mennyi idősek vagyunk, egy új készséget, szakmát, vagy nyelvet is megtanulhat bárki, akár nyugdíjas korában is. Emellett rendkívül jó unaloműző, erősíti az önbecsülésünket és számtalan örömet okoz, amikor külföldön, segítség nélkül boldogulhatunk.

Természetesen a koronavírus járvány idején senkit nem bátorítanánk arra, hogy csoportos nyelvtanfolyamon vegyen részt idős korban. Szerencsére az Internet számtalan ingyenes lehetőséget kínál arra, hogy elsajátítsuk egy nyelv alapjait.

Ebben a rövid listában olyan oldalakat gyűjtöttünk össze, ahol az internet segítségével tanulhatunk idegen nyelvet:

Duolingo - https://hu.duolingo.com/

A Duolingo volt talán az első olyan honlap, amely ingyenesen elérhetővé tette az online nyelvtanulást. A mára 20 millió felhasználós bázissal rendelkező Duolingo még mindig az egyik legnépszerűbb nyelvoktató alkalmazás és a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően már Android applikáció formájában is elérhető.

Memrise - https://www.memrise.com/

A Memrise egy másik ingyenes nyelvtanítási app, amely igen könnyen kezelhető. Ez az alkalmazás főleg arra fekteti a hangsúlyt, hogy az adott nyelvet ösztönösen használhassuk

Xeropan - https://hu.xeropan.com/

A Xeropan egy kifejezetten angol tanulásra kifejlesztett applikáció, ami egy időutazással egy jövőbeli zsebtanár segítségével fejleszti az angoltudást. Nagyjából 3 évnyi tananyaguk van, így akár intenzíven is lehet tanulni. Az alkalmazást teljesen kezdőként, de akár felsőfokon beszélőként is használhatjátok, minden szintnek ajánlanak újdonságokat a játékos feladatokon keresztül.

Ha pedig nyelvtanulás helyett más interneten is elérhető, az idősek mindennapjait segítő alkalmazásokat keresne nézzen szét honlapunkon.

Miért indítsunk blogot?

Van egy érdekes hobbija, témája? Vagy éppen markáns, kifejezett véleménye bármilyen hazai, vagy külföldi jelenségről, eseményről, eljárásról – esetleg jól ért valamilyen speciális szakterülethez, és szívesen megosztaná másokkal?

Készen áll arra, hogy belekezd, majd rendszeresen ránéz a “Műre” és fejleszti, gondozza? Egyáltalán: úgy érzi, jól esne, ha szabadidejében rendszeresen megosztaná saját véleményét valamiről? S persze – mivel a Web nyilvános – készen áll vajon arra, hogy mások ehhez hozzászólnak,
s választ várnak kérdéseikre?

Ha a válasz „igen”, akkor lehet, hogy Ön készen áll arra, hogy indítson egy saját blogot.

A „Blog” egy írásos bejegyzéseket tartalmazó felület, egy web-oldal, egyfajta személyes “naplóírás” – mindez nyilvánosan, ingyen, egyszerűen.

A téma lehet akármi – írhatunk egy “digitális” magazint, amiben több témát tárgyalunk, de lehet egyszerűen egy személyes “naplófolyam” saját, mindennapi életünkről, s lehet folyamatos vélemény-nyilvánítás egy általunk kedvelt-ismert szakterületről, témáról.

Ha valami érdekességet gyűjtünk, amiről szívesen beszélgetnénk másokkal, ha be akarjuk
mutatni, milyen érdekes dolgokat csinálunk, ezt megtehetjük a blog-ban, sőt, akár rövid kis “kurzusokat” indíthatunk azoknak, akik követnének bennünket.

 Végsősoron még üzleti célja is lehet, hiszen a blog-ban bemutathatjuk, mihez értünk, mit tudnánk értékesíteni, milyen szolgáltatást szeretnénk nyújtani az olvasóknak, kiknek mi a véleménye arról, amit mi csinálunk – azaz tulajdonképpen üzleti, marketing-értékesítési-reklám-tevékenységeket végezhetünk a blog-ban.

Egy tipikus blog kombinálja a (jórészt) szöveges információkat képekkel, akár videókkal, és persze “kifelé mutathat” (linkelés) további internetes helyekre, tartalmakra, kiegészítve az információkat. Az olvasók kommentálhatják  az olvasottakat, akár formálhatnak egy “érdeklődési csapatot” maguk köré, beszélgethetnek a blog szerzőjével, vagy egymással, - persze lehet, hogy egyelőre csak “figyelnek”, olvasnak.

Ha szeretne erről többet megtudni látogasson el honlapunkra, vagy nézze meg a blog indítás kezdeti lépéseit bemutató videónkat:

 

 

Mi is az a Skype?

A kijárási korlátozástól függetlenül (de az alatt aztán különösen) fontos dolog, hogy kapcsolatban tudjunk maradni szeretteinkkel, barátainkkal.

A társas kapcsolatok megőrzése, életben tartása elengedhetetlen szellemi egészségünk megőrzéséhez és a tartalmas mindennapokhoz.

Erre a célra számtalan modern és kevésbé modern módszer létezik.

A legkézenfekvőbb a telefon, ami egy bevált és kipróbált módja a kommunikációnak.

De mi lenne, ha beszélgetőtársunkat nem csak hallanánk, hanem látnánk is?

top-5-internet-activities-for-older-people.jpg

Nos, erre jó a Skype (ejtsd: szkájp), amely nem más, mint egy ingyenesen elérhető internetes szolgáltatás, amely videó telefonálást tesz lehetővé számítógépek, okostelefonok, tabletek között.

Az első videó egy szemléletes példán keresztül mutatja be, hogy mire is jó ez a program:

 

A második videóban pedig azt mutatjuk be, hogy egy tabletre vagy okostelefonra hogyan tudjuk ezt a programot telepíteni:

 

Csempésszünk változatosságot a mindennapokba

Mindannyian szeretnénk változatos, tartalmas életet élni életkortól függetlenül. Ez a jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozás mellett tagadhatatlanul nehézségekbe ütközik. Sokat segíthet, ha egy hozzánk illő szabadidős tevékenységgel tudjuk színesíteni a mindennapjainkat csökkentve ezzel a bezártság okozta stresszt.

Számtalan olyan hobbi van, amit bel térben is lehet űzni. Ilyen például a kötés, a varrás, az írás, a festés vagy az olvasás.

3205611566_3dfb88cc46_b.jpg

Az alábbi videóval az egyik legkézenfekvőbb otthon is űzhető hobbi, a főzés színesítéséhez és feldobásához szeretnénk egy hasznos kiinduló pontos adni.

Az interneten elérhető receptgyűjtemények segítségével, az otthon fellehető alapanyagokat megadva érdekes újdonságokat készíthetünk, ami az időtöltésen túl érdekes új élményeket is hozhat a talán nem is annyira unalmas mindennapokba.

Aktív idősödés és az internet

A legtöbb fejlett ország komoly demográfiai változásokkal néz szembe. Az idősödő társadalom sok új kihívást fog jelenteni a mindennapokban. Az egyének szempontjából a 60 és 65 év közötti átmeneti időszak bír kritikus jelentőséggel, mivel ekkorra esik a munka és a nyugdíjas évek közötti átmenet.

A munka világából való kikerülés sok változást jelent a napi rutinban és a társas kapcsolatban egyaránt. Sok frissen nyugdíjba vonult elveszíti a korábbi kapcsolatrendszerét, közösségi hálóját, mivel az a munkahelyéhez kapcsolódott. 

beach-2090091_960_720.jpg

A már ma is elérhető online szolgáltatások sokat segíthetnek ebben az átmenetben és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy „sikeresen” idősödhessünk meg.

Mire lehet jó az internet világa egy senior számára?

  • Kapcsolattartás: Életünk során sok olyan emberrel ismerkedünk meg, akikkel később nem feltétlenül tartunk szoros kapcsolatot. Ezek az emberek jellemzően a korosztályunkba tartoznak és gyakran pont ugyan azokkal a kihívásokkal küzdenek, mint mi. Egy régi iskolatárs vagy munkatárs felkutatása az interneten és a korábbi kapcsolat felelevenítése a kedves emlékek felidézésén túl sokat tehet az elmagányosodás ellen is.
  • Kommunikáció: A rokonokkal, barátokkal való kommunikációban az internet komoly lehetőségeket kínál, hiszen „ingyenes” telefonálási, videó telefonálási lehetőséget kínál.
  • Hobby, szórakozás: Az internet az információk elképesztően nagy tárháza, különösen akkor, ha beszélünk idegen nyelvet. Szinte mindegy mi az érdeklődési körünk, hobbink bizonyosan találunk a témába vágó cikkeket, videókat és sok új ismerettel bővíthetjük a tudásunkat, vagy kaphatunk új ötleteke függetlenül attól, hogy főzésről, kertészkedésről vagy más szabadidős tevékenységről van szól. A közös hobbi új kapcsolatokat, barátokat hozhat és gazdagabbá teheti az életünket.
  • Tanulás: Az idős kori tanulás egyre népszerűbb Európában. Új ismeretek szerzése segít szellemi egészségünk megőrzésében. Az interneten számos olyan kurzus található, ahol kifejezetten idősek számára kínálnak képzéseket igen gyakran ingyenesen.
  • Vásárlás: Az online elérhető üzletekben, webáruházakban sokkal nagyobb választékban találunk termékeket, mint a hagyományos üzletekben, különösen, ha nem napi fogyasztási cikkekről van szó. Könnyedén összehasonlíthatjuk az árakat, a szállítási feltételeket és így jobb minőségű termékhez vagy kedvezőbb árhoz tudunk jutni.
  • Szolgáltatások: Az interneten elérhető szolgáltatások sok kellemetlenségtől, veszélytől kímélhetnek meg bennünket és kényelmesebbé tehetik az életünket. Az interneten elérhető menetrendek, időpont foglalási szolgáltatások, szállásfoglalás mind kényelmesebbé tehetik a mindennapjainkat és megkímélnek mindet az utánajárás fáradtságától.

 

A következő blogbejegyzésékben bemutatunk néhány olyan internetes szolgáltatást, amely segíthet abban, hogy kellemesebbé tegyék egy senior mindennapjait és talán adnak pár új ötletet az internet használatához. 

süti beállítások módosítása