Aktív idősödés mindenkinek

Smart Seniors

Aktív idősödés és az internet

2020. március 23. - Smart Seniors

A legtöbb fejlett ország komoly demográfiai változásokkal néz szembe. Az idősödő társadalom sok új kihívást fog jelenteni a mindennapokban. Az egyének szempontjából a 60 és 65 év közötti átmeneti időszak bír kritikus jelentőséggel, mivel ekkorra esik a munka és a nyugdíjas évek közötti átmenet.

A munka világából való kikerülés sok változást jelent a napi rutinban és a társas kapcsolatban egyaránt. Sok frissen nyugdíjba vonult elveszíti a korábbi kapcsolatrendszerét, közösségi hálóját, mivel az a munkahelyéhez kapcsolódott. 

beach-2090091_960_720.jpg

A már ma is elérhető online szolgáltatások sokat segíthetnek ebben az átmenetben és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy „sikeresen” idősödhessünk meg.

Mire lehet jó az internet világa egy senior számára?

  • Kapcsolattartás: Életünk során sok olyan emberrel ismerkedünk meg, akikkel később nem feltétlenül tartunk szoros kapcsolatot. Ezek az emberek jellemzően a korosztályunkba tartoznak és gyakran pont ugyan azokkal a kihívásokkal küzdenek, mint mi. Egy régi iskolatárs vagy munkatárs felkutatása az interneten és a korábbi kapcsolat felelevenítése a kedves emlékek felidézésén túl sokat tehet az elmagányosodás ellen is.
  • Kommunikáció: A rokonokkal, barátokkal való kommunikációban az internet komoly lehetőségeket kínál, hiszen „ingyenes” telefonálási, videó telefonálási lehetőséget kínál.
  • Hobby, szórakozás: Az internet az információk elképesztően nagy tárháza, különösen akkor, ha beszélünk idegen nyelvet. Szinte mindegy mi az érdeklődési körünk, hobbink bizonyosan találunk a témába vágó cikkeket, videókat és sok új ismerettel bővíthetjük a tudásunkat, vagy kaphatunk új ötleteke függetlenül attól, hogy főzésről, kertészkedésről vagy más szabadidős tevékenységről van szól. A közös hobbi új kapcsolatokat, barátokat hozhat és gazdagabbá teheti az életünket.
  • Tanulás: Az idős kori tanulás egyre népszerűbb Európában. Új ismeretek szerzése segít szellemi egészségünk megőrzésében. Az interneten számos olyan kurzus található, ahol kifejezetten idősek számára kínálnak képzéseket igen gyakran ingyenesen.
  • Vásárlás: Az online elérhető üzletekben, webáruházakban sokkal nagyobb választékban találunk termékeket, mint a hagyományos üzletekben, különösen, ha nem napi fogyasztási cikkekről van szó. Könnyedén összehasonlíthatjuk az árakat, a szállítási feltételeket és így jobb minőségű termékhez vagy kedvezőbb árhoz tudunk jutni.
  • Szolgáltatások: Az interneten elérhető szolgáltatások sok kellemetlenségtől, veszélytől kímélhetnek meg bennünket és kényelmesebbé tehetik az életünket. Az interneten elérhető menetrendek, időpont foglalási szolgáltatások, szállásfoglalás mind kényelmesebbé tehetik a mindennapjainkat és megkímélnek mindet az utánajárás fáradtságától.

 

A következő blogbejegyzésékben bemutatunk néhány olyan internetes szolgáltatást, amely segíthet abban, hogy kellemesebbé tegyék egy senior mindennapjait és talán adnak pár új ötletet az internet használatához. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smartseniors.blog.hu/api/trackback/id/tr9115548402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása